torstaina, heinäkuuta 31, 2008

Kaniiniksi Finlandia-maratoonille?

Jyväskylän yliopiston tutkijat etsivät uutta tietoa akillesjänteen rasittumisesta syyskuisen Finlandia-maratonin aikana. Jänteen rasittumismekanismista on vain vähän tietoa.

Maratonissa akillesjänne joutuu toistuvaan venytykseen ja sen vaikutus kiinnostaa tutkijoita. Tutkijakoulutettava Jussi Peltonen houkuttelee syyskuisen juoksun osallistujia mukaan koehenkilöiksi. Mittaukset eivät haittaa juoksusuoritusta

Yliopiston biomekaanisessa tutkimusmallissa jänteen jäykkyys mitataan ennen ja jälkeen kuormituksen. Juoksijoiden jännemittaukset ovat kivuttomia ja tehdään päivää ennen ja päivää juoksun jälkeen. Juoksijat saavat tietoa jänteensä tilasta sekä juoksutekniikasta.

Halukkaat voivat ilmoittautua Jussi Peltoselle suoraan joko yliopiston puhelinkeskuksen kautta tai sähköpostilla. Osoite on jussi.peltonen@ sport.jyu.fi

Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksessa tehdyn tutkimuksen ensimmäisessä osassa havaittiin, ettei terve akillesjänne väsy yksittäisen liikuntasuorituksen seurauksena. Erään teorian mukaan jänne väsyy pikkuhiljaa toistuvan kuormituksen seurauksena, eikä lopulta kestä terveen jänteen sietämää kuormaa.

Ei kommentteja: