keskiviikkona, marraskuuta 22, 2006

Oikean lenkivauhdin metsästys

Laitoin meidän Tukholman Maratonin matkaporukalle viestin lauantain juoksusta ja ajattelin että sehän sopisi tänne muillekin jakeluun, eli here we go...:

Kuten olette ehkä huomanneetkin, lauantaina juostaan taas Rauhaniemessä vitosen testijuoksu. Sinne kannattaa tulla ehdottomasti kokeilemaan päivän kunto, hyvä tai huonompikin. Kunnon lisäksi saa loppuajastaan arvokasta tietoa lenkkejään varten, eli millä vauhdilla nyt peruskuntokaudella kannattaa eri lenkkejä juosta. Kilometrienmäärien ohella tärkeää on juosta vaihtelevilla vauhdeilla, mutta meillä miehillä varsinkin menee kevyet lenkit helposti ja huomaamattakin överiksi ja kehitys puuroutuu sen myötä. (Toisaalta oikein kunnon revitys kerran kuussa tekee osaltaan hyvää kehitykselle.)

Esim. jos juoksee lauantaina vitosen 25 minuuttiin, niin viikottaisen pitkän lenkin vauhdin pitää pysyä 6:06 - 6:43 min/km haarukassa, jos haluaa todella kehittyä. Kätevä laskuri lenkkivauhdeille löytyy täältä.

Oranssista boksista valitsette 5K ja alle oma aika sekunnin tarkkuudella. Kone laskee vauhdit tasavauhtisille, tempo- ja vetolenkeille. "Pace/K"-sarake kertoo kunkin harjoitteen oikean kilometrivauhdin. Viikkolenkkiensä pituudet voi taas kätevästi laskea Tampereen kaupungin karttapalvelun "Mittaus" toiminnalla. Esim. Rauhiksen Vitosen reitti on esimitattu ensin wepissä ja tarkastumittaus maastossa tarkkuusmittarilla antoi kymmenen metrin tarkuudella saman matkan (ks. Linkki oikealla "Mittaa lenkkisi").

Lauantain koitos ei siis ole ensisijassa kisa vaan cooperin tyylinen kuntotesti, joka pidemmän kestonsa vuoksi on cooperia luotettavampi kunnon mittari esim. maratonharjoittelun tueksi.
Osallistuminen maksaa vitosen ja lenkin jälkeen saa samaan rahaan kahvit ja saunat. Osallistujan ei tarvitse olla Tampereen Juoksijoiden jäsen, tosin vuosijäsenyyskin maksaa vain vaivaiset 20e ja sen voi halutessaan maksaa paikan päällä.

-pete

Ei kommentteja: